Volgens Wikipedia is een hoax ? als het over computers gaat ? een vals gerucht, een bewering die niet waar is en per e-mail wijde verspreiding vindt. Zolang je niet gevraagd wordt om meegestuurde bestanden te openen, of bestanden die op je computer staan te verwijderen, zijn de meeste van deze fopperijen tamelijk onschuldig. Maar ze zorgen wel voor overlast, en spammers kunnen misbruik maken van de e-mailadressen die ze in deze kettingmails vinden.

Al wat je moet doen, is deze mails negeren, verwijderen, en zeker niet doorsturen naar je contacten. Maar hoe kan je zo?n hoax of nepwaarschuwing nu precies herkennen?

1. Massaal doorsturen
Een typisch kenmerk van een hoax is dat je gevraagd wordt om de mail zo snel mogelijk en naar zo veel mogelijk mensen door te sturen. Hiervoor doen de bedenkers van de hoax een beroep op typisch menselijke eigenschappen, zoals naastenliefde (een klein meisje dat ernstig ziek is en dringend een operatie nodig heeft), hebzucht (stuur deze mail naar x aantal personen en ontvang binnen een maand 10.000 euro) en angst (een supergevaarlijk virus dat nog maar pas ontdekt is en heel je pc kan wissen).

2. Schreeuwerig
Net als bij veel spamberichten gebruikt de verspreider van een hoax vaak hoofdletters, uitroeptekens en allerhande superlatieven om zijn boodschap kracht bij te zetten. Een zin als ?OPGELET!!! UITERST GEVAARLIJK VIRUS IN OMLOOP!!!? zou dus al meteen een belletje moeten doen rinkelen.

3. Vage autoriteit
Vaak worden internetproviders, gsm-operatoren of andere bekende bedrijven (IBM, Microsoft, Symantec) te pas en te onpas genoemd als referentie, om de dreiging of de belofte geloofwaardiger te maken. Concrete gegevens, zoals een naam, een e-mailadres, een website of een link naar een persbericht waar je een en ander kan verifiëren, zal je echter niet snel aantreffen.

4. Geen datum
Om hun hoax zo lang mogelijk in omloop te houden, zullen de verspreiders geen exacte datum in hun oorspronkelijke boodschap steken, maar dit eerder vaag houden. Als je dus iets leest als ?Ik hoorde het vanmorgen op CNN?, ?Microsoft liet gisteren weten dat?? of ?Het virus is pas ontdekt?, mag je er vrij zeker van zijn dat je met een hoax te maken hebt.

5. Van wie komt de mail?
Vaak krijg je dergelijke mails toegestuurd door een familielid, een collega of een vriend, en dan kan je je terecht afvragen: ?Hoe komen zij in hemelsnaam aan deze informatie, terwijl er elders nog niks over te lezen of te horen valt?? Als de dreiging echt zo groot zou zijn als wordt beweerd, zou de overheid hier wel over berichten, en zouden de media zich er massaal op storten.

6. Hoe lang al in omloop?
Wanneer mensen de hoax te goeder trouw doorsturen naar al hun contacten, plakken meestal ook de voorgaande mails er nog onder. Scrol je helemaal naar beneden, en zie je dat de oorspronkelijke mail al dateert van meer dan zes maanden geleden, dan zal het allemaal wel niet zo dringend zijn als in de boodschap beweerd wordt.

7. Verouderde informatie
Sommige van deze nepmails durven na enkele jaren wel eens opnieuw opduiken, al dan niet in een licht gewijzigde vorm. Soms vergeten de verspreiders echter om de gegevens in de hoax te updaten, waardoor er verwezen wordt naar bedrijven die niet meer bestaan, of een toestel beloofd wordt dat al lang uit de handel is.

8. Gezond verstand
Tot slot raden we je aan om je gezond verstand te gebruiken. Als er in de mail beloftes gedaan worden die te mooi lijken om waar te zijn, dan zijn ze in 99 procent van de gevallen ook niet waar. Ouders van een ziek kind die een bepaald bedrag krijgen voor elke mail die verstuurd wordt? Onmogelijk te controleren. Een gratis gsm als je de mail binnen de 24 uur doorstuurt naar 25 personen? Ik dacht het niet.

Maar toch zullen er altijd mensen zijn die hier met beide voeten intrappen.

bron: ZDNet